PLAYTECH

România e țara legată cu sârmă în care mori cu card de sănătate în mână

România e țara legată cu sârmă în care mori cu card de sănătate în mână

România e țara legată cu sârmă în care mori cu card de sănătate în mână
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu

12:32 18.07.2019

Sunt 18 zile de când sistemul digital pentru card de sănătate nu funcționează. Un pic mai mult de jumătate de lună în care nu există nicio vinovat, nu există niciun fel de scuze și niciun fel de rezolvare. Soluția va fi găsită, dar va fi fix de avarie până la următorul episod de acest tip. Nu știu dacă în cinismul caracteristic sistemelor publice tot momentul ăsta e întins spre record – cât poate sta sistemul picat -, însă e clar altceva.

Pe 11 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a spus că sistemul pentru card de sănătate e picat și, ei bine, nu există o dată certă de ridicare a lui de la pământ. „Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS. Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017”.

Citatul de mai sus e dintr-un comunicat CNAS care putea fi la fel de util ca această frază: „s-a rezolvat, nu merge, vedeți dacă își revine, e de la ei”.

Omul de la CNAS care a zis că poți să mori și fără card de sănătate

Cel mai nefericit capitolul al acestei crize e declarația unui anume Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt CNAS> „Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a spus acesta la RFI. Apoi a adăugat: „oamenii mor oricum și cu, și fără sistem”.

De ce e nefericit? Pentru că declarația asta distrage atenția fix de la marea problemă: nu de moarte e problema, aia vine la toți, ci de funcționarea unui sistem pentru care pacienții care au nevoie de el au plătit deja. Ura față de până mai ieri necunoscut Osmanovici face ca fix problema mare, cardul de sănătate, să treacă în plan secund. Asta în ciuda zilelor care au trecut. Dar nu-s zile, ci ani.

România de acum patru ani sau de acum patruzeci de ani e la fel ca România de azi: incapabilă

În 2015, sistemul pentru card de sănătate a picat. Pe 1 mai 2015, cardul de sănătate a fost implementat la nivel național. A zis chiar CNAS asta. Iar proiectul a fost demarat în urmă cu 13 ani. 13 ani înseamnă un copil născut și care-i aproape de-a termina gimnaziul. Astfel, în peste un deceniu, sistemul sub toate formele lui a fost absolut inutil să preia o idee – card de sănătate și digitalizarea relației medic – pacient – și s-o implementeze pentru români.

Problema nu se rezumă însă doar la stat, ci și la privați. Pentru că firme private au implementat proiectul pentru card de sănătate. Potrivit documentelor oficiale, pe 26 februarie 2012 a fost anunțat că HP România și Novensys Corporation (asociere sub formă de consorțiu) vor furniza CNAS soluţia IT destinată introducerii cardului electronic de asigurări de sănătate. Valoarea? 25 de milioane de euro.

HP România SRL a negociat toate detaliile sau componentele contractului de informatizare. A fost și furnizorul soluțiilor și componentelor hardware ale sistemului. Sunt câteva dintre detaliile prezentate într-o investigație Curs de Guvernare în 2015, când sistemul a ajuns în mizerie, cam ca acum.

CNAS a spus în 2015 următoarele: „Din punct de vedere al soluţiei informatice (hard şi soft) precizăm că sistemul răspunde cerinţelor pentru care a fost proiectat şi nu necesită update-ul componentelor – hard şi soft – livrate în cadrul proiectului”. Practic, e o frază imensă care rezumă fix incapacitatea instituției de-a face ceva bine.

Un alt fapt din 2015: HP a început să completeze (oficial, pe cheltuială proprie) cu noi unități serverul central al CNAS. Firma care s-a ocupat de implementarea soluțiilor software a lucrat la optimizarea acestora. Optimizare care se traduce, liber, în: repararea erorilor, că oricum nu era bine de la început.

Cât au plătit românii pe un sistem aproape inutil și pe un card de plastic bun de răzuit gheața de pe parbriz?

Sistemul Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA). A fost implementat de HP România SRL și Novensys Corporation. Subcontractant a fost pe SIVECO Romania.

„Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI”.
Medicii de familie într-o scrisoare deschisă

Valoarea totală a implementării cardului de sănătate și SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) a fost de 184 de milioane de euro. Abia din 12 noiembrie 2016, toţi furnizorii de servicii medicale – medici, laboratoare, spitale publice şi private, furnizori de îngrijiri la domiciliu etc., inclusiv cei care nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate – sunt obligaţi prin lege să folosească sistemul dosarului electronic de sănătate.

Astfel, se adună pentru fiecare capitol în parte din această piesă de teatru absurd ani și cifre.

Ți s-a părut cinică declarația cu morții care mor oricum? Ei bine, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, are una mai bună: „Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. MS nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS”.

Practic, Sorina Pintea a fost fix meșterul pe care îl chemi pentru diverse prin casă și începe să-l înjure pe cel care a lucrat înainte acolo. Deocamdată, Ministerul nu știe, n-a văzut, treaba merge, apoi n-a mers. Astfel că rămâne cum ziceam la început: țară legată cu sârmă până la prima oprire. Acum a fost una de peste jumătate de lună.

Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Etichete:
card sanatate cnas sistem medical

Square P1

Digisport.ro


Abia acum s-a aflat. Ce i-a spus Serena Williams la fileu Simonei Halep, după finala de la Wimbledon

Abia acum s-a aflat. Ce i-a spus Serena Williams la fileu Simonei Halep, după finala…

Cele mai noi articole

Cele mai noi articole

România e țara legată cu sârmă în care mori cu card de sănătate în mână

Clipul cu iPhone 11 care dezvăluie dimensiunile noului telefon Apple

Telefoane Digi ieftine care nu-și bat joc de banii tăi

Realitatea.net


A cheltuit o avere pentru a arăta

A cheltuit o avere pentru a arăta "perfect". AŞA este azi. Cum arăta ÎNAINTE? Te…

Adevarul.ro


Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre?

Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre?

Stiri


S-a aflat cine este noul iubit al Simonei Halep. Cei doi au fost filmați într-un local select din Capitală

S-a aflat cine este noul iubit al Simonei Halep. Cei doi au fost filmați într-un…


Superstițiile Simonei Halep. Ce nu face niciodată, înainte să intre pe teren

Superstițiile Simonei Halep. Ce nu face niciodată, înainte să intre pe teren


Antonia și Alex Velea au schimbat actele copiilor. Ce apare acum în certificatele lor de naștere

Antonia și Alex Velea au schimbat actele copiilor. Ce apare acum în certificatele lor de…

Cancan.ro


Detaliul șocant de la locul tragediei! Dezvăluiri de ultimă oră despre moartea lui Răzvan Ciobanu

Detaliul șocant de la locul tragediei! Dezvăluiri de ultimă oră despre moartea lui Răzvan Ciobanu

Evz.ro


Dezastru pentru USR! Am aflat cine-l vrea scos din joc pe Dan Barna și ce lovituri sub centură va aplica! Cine se pregătește să-i ia locul

Dezastru pentru USR! Am aflat cine-l vrea scos din joc pe Dan Barna și ce…

RECOMANDĀRI


Face ravagii în corp, iar când apar simptomele, e deja târziu. Boala face mai multe victime decât cancerul

Face ravagii în corp, iar când apar simptomele, e deja târziu. Boala face mai multe…

VICE Romania

VICE Romania

Locurile din București unde agățau gayii în anii ’70

Square P2


E adevărat că în Marea Neagră au fost valuri tsunami de 5 metri înălțime?

Shtiu.ro

E adevărat că în Marea Neagră au fost valuri tsunami de 5 metri înălțime?

Ghidul ofertelor

SURSA ARTICOL AICI

Lasă un răspuns